فعال جهادی و متنفذ اجتماعی
قادربخش فرزند ارشد مرحوم خدانظر از توابع ولسوالی جاغوری ولایت غزنی، درسال ۱۳۲۲هجری شمسی، در قریه روشنک چهلباغتوی پشی متولد شد. ایشان با وجودیکه تحصیلات نداشته است، اما پس از انجام خدمت عسکری، در سال ۱۳۴۳ش، جهت کار به معدن زغال سنگِ کرکر، ولایت سمنگان ولسوالی درهصوف اشتغال مییابد.
قادربخش پس از چند سال کارگری، دارای مهارت و تجربه کافی میشود و در معادن زغالسنگ، بهعنوان باشی ترفیع مقام میکند. ایشان برای قومای پشی که مربوط ولسوالیهای مالستان و جاغوری میباشد، از مقام و نفوذ خودش استفاده کرده آنان را که کارگران فصلی بودند و استخدام بهسختی و با واسطه صورت میگرفت، برای کار در معادن کرکر و اشپشته، همراه شان همکاری کرده بهکار میگمارید.
باشی قادربخش سرانجام در سال ۱۳۵۸ش، وظیفه معدن زغال سنگ را ترک کرده و به زادگاهش چهل باغتوی پشی بر میگردد و از آن به بعد وارد کارزار و فعالیتهای سیاسی واجتماعی میشود. ایشان در سال ۱۳۵۸ش، به حزب «حرکت اسلامی افغانستان» میپیوندد و فعالیتهایش را درین حزب آغاز نمود که تاکنون ادامه دارد. فعالیتهای مهم ایشان:
باشی قادر بخش مدتی در حرکت اسلامی بهحیث قومندان در ساحه ککرک ولایت غزنی، در کنار داکتر شاه جهان که مسئول عمومی حزب حرکت اسلامی افغانستان بود، ایفای وظیفه نموده است. ایشان بهصفت مسئول قرارگاه نظامی در ناحیه خاک غریبان، مرکز شهر غزنی نیز مدتی به ماموریت پرداخت. پس از آن دوباره به زادگاهش برگشته به مدت ده سال در سنگماشه جاغوری، به دکانداری پرداخته و ازین طریق مخارج خانواده را تامین میکرد.
باشی قادر در سال ۱۳۷۰هجری شمسی، بهعنوان نماینده پایگاه شش حرکت اسلامی در شورای اهل حل وعقد حکومت برهانالدین ربانی در کابل انتخاب و معرفی میشود و عضویت شورای اهل حل وعقد را کسب میکند.
باشی قادربخش درسالهای واپسین دهه هشتاد، در زادگاه خود زندگی میکرد و به صفت متنفذ و مویسفیدِ منطقه، به امور اجتماعی و سیاسی مردم رسیدگی میکرد. او در کنار پرداختن به حل و فصلِ تنشها و منازعات قومی، مدتی را بهحیث رئیس شورای انکشافی مکتب، یا نماینده عمومی مکتب نیز ایفای وظیفه نموده است.
باشی قادربخش اکنون در کابل زندگی میکند و بهحیث متنفذ قومی، در مسایل مختلف اجتماعی، ادای مسئولیت نموده به مردم رسیدگی مینماید.
از باشی قادربخش پنج پسر و چهار دختر بهجا مانده است.
عنایت الله رفعت، 30 مارچ 2023