فعال فرهنگی
شریفه رضایی دختر محمدایوب علیزاده در سال۱۳۶۵ﻫ. ش/۱۹۸۶م، در قریه میسه از مربوطات چهل باغتوی پشی، ولسوالی جاغوری، ولایت غزنی چشم به جهان گشود. تحصیلاتِ ابتدایی خویش را در مسجد همان قریه با قاعده بغدادی آغاز نمود. وی در سال ۱۳۷۲ﻫ. ش/۱۹۹۳م، به مکتب خانگی شامل شد و همزمان درمکتب دولتی چهل باغتوی پشی که درآن وقت بنام مکتب بیبی خدیجۀ کبری یاد میشد، شامل گردید.
شریفه در آن هنگام که مکتب برای دختران رایج نبود، در جریان تحصیل موردِ سرزنش افراد سنتی قرار میگرفت، اما او و همدورههایش به حمایتِ خانواده ومعلمینِ گرامی چون انجنیر موسی خان، سرمعلم صاحب زمان و معلم اسحاق توانست به دانش آموزی ادامه بدهد. ایشان در سالِ ۱۳۸۰ﻫ. ش/ِ ۲۰۰۱م، به همکاری و حمایت کمیته سویدن، همراه تعدادی ازهمصنفانِ شان که در آن وقت مکتب تا صنف ششم بود، درس خواند. بعد شریفه بهعنوانِ اولین معلمین اناث در مکتب انتخاب گردید.
شریفه رضایی با تلاش و پشتکاری که داشت، در مدت زمان کوتاه از جمله معلمان ممتاز در منطقه شد. چنانکه در برنامۀ ارتقای ظرفیت معلمین که از طرف کمیته سویدن برای معلمین ذکور و اناث برگزار گردید، شریفه با داشتن پلان و ارایه درس نمونه از طرف هییأت کمیته سویدن بهعنوان معلم برتر معرفی شد.
شریفه رضایی همزمان با وظیفه معلمی، به درسهای خود از صنف ششم به بالا به همکاری معلمین مکتب به شکل غیر رسمی نیز ادامه داد. چون در آن وقت مکتب لیسه نبود، وی در کنار درس و معلمی، به برنامههای فرهنگی که در مکتب برگزار میشد نیزسهم میگرفت.
شریفه بعد از ازدواج در سال۱۳۸۳ﻫ. ش/۲۰۰۴م، به خارج از کشور مهاجرت نمود و در کشورِ انگلستان اقامت گزید. در آنجا به دلیلِ علاقمندی به کارهای فرهنگی و آموزشی تلاش نمود تا فعالیت فرهنگی خویش را در آن کشور نیز ادامه بدهد. از سال ۱۳۸۸ﻫ. ش/ 2009م به این طرف، در کنار کمکهایی که به مهاجرین و دیگر خییرین برای آبادی و تقویت برنامههای آموزشی داخلِ منطقه میکند، در زمینه کمک به معاش معلیمن، کرایه لیلیه محصلین کابل، ساختوساز پلچکها، و نیز مریضانی که درخواست کمک نمودند، نظر به توان خود سهم گرفته است.
یکی از مهمترین فعالیتِ شریفه در دیارِ مهاجرت، آموزش زبان فارسی برای کودکانِ افغانستانی بوده است که ابتداء به صورت داوطلبانه شروع نمود و از پدران و مادران خواست تا کودکان شانرا برای یادگیری زبانِ مادری هفته یکبار بفرستند که تاکنون تحقق یافته است. برای بهتر شدنِ روندِ یادگیری زبانِ مادری برای کودکانِ افغانستانیهای مقیمِ شهرِ هال، شریفه لازم دید تا در کنارِ آموزش زبان دری، با هزینه شخصیاش، یک مقدارِ کتابِ فارسی را برای ردۀ سنی کودکان و نوجوانان درخواست نماید. ازین طریقِ هم بتواند آموزش زبان برای آنها تسریع یابد و هم آنها با فرهنگِ فارسی آشنا شوند و زبانِ مادری شان تقویت شود.
در سال۱۴۰۰ﻫ. ش/۲۰۲۱م، بعد از شیوع اپیدمی کویید 19 یا کرونا، که به دلیل قرنطینه کسی اجازۀ حضور در کلاسها را نداشت و مکاتب رسمی نیز مسدود شده بود، شریفه بخاطر ادامه تدریس زبان، تا فراهم شدن زمینه آموزش حضوری، برنامه آموزش زبان، ازطریق برنامۀ یوتیوب را راه اندازی نمود تا هر هفته یک حرفِ الفبا را از این طریق آموزش دهد و با دانش آموزان زبانِ فارسی/دری در ارتباط باشد.
در کنارِ آموزشِ زبانِ مادری سالها قبل در تأسیس انجمنِ افغانهای شهرهال در کنارِ مردان از هیچگونه تلاش دریغ نورزید.
از سال۱۳۹۱ﻫ. ش/۲۰۱۲م، یعنی از شروع تأسیس انجمن همبستگی چهل باغتوی پشی به این طرف، وی همه ساله به خاطر تشویق ومشارکت زنانِ دیگر، در جشنواره سالگرد همبستگی انجمن چهل باغتوی پشی همواره مجری یا انانسر بوده است، ویا هم مقاله داشته است. همچنان به مدت چهارسال مجری برنامههای قومی در شهرهال، منچستر، شهر پریستون و شهر کونتری بوده است.
شریفه از سال۱۳۹۲ﻫ. ش/ 2013م، به این طرف همهساله به حیث مجری و تنظیم کنندۀ برنامه جشنواره نوروز در انجمن افغانهای شهرهال فعالیت داشته است. طوریکه در سالهای قبل از آن تا ۱۳۹۵ﻫ. ش/ 2016م، به تنهایی برنامۀ فرهنگی آنرا به پیش برده است. در این برنامهها سعی شان بیشتر این بود که به کودکان سهمِ بیشتر داده شود تا شعر و سرودهایی را که در کلاسِ یادگیری زبانِ مادری آمادگی میگیرد، در آنجا در حضور پدران و مادرانِ شان اجرا نمایند. با این روش از یکطرف به زبانِ مادری شان تسلط یابند و از سوی دیگر باعث تشویقِ کودکانِ دیگر شود تا آنها هم به یادگیری زبان مادری شان تشویق شوند.
از سال۱۳۹۷ﻫ. ش۲۰۱۸م، به اینطرف به حیث حسابدار انجمن در شهری که زندگی میکند فعالیت داشته است. در این سال به کمک دیگر برادران یک حسابِ بانکی را به نام پشی فوندیشن باز نمود، که تاکنون از آن بعضاً برای انتقال و جمعآوری پول در داخل بریتانیا برای پروژه و مداوای مریضان چهل باغتوی پشی استفاده میشود. در سپتامبر ۲۰۲۲م، یک برنامه نمایشِ لباسهای فرهنگی و سنتی که انجمنهای کشورهای مختلف درآن شرکت داشتند، انجمن افغانهای ِ شهرِ هال هم با مدیریت شریفه با در دست داشتنِ پلاکاردهای نسل کشی هزارهها را متوقف کنید، و نیز نمایش لباسِ سنتی هزارهها سهم گرفتند.
شریفه از سال 2022 به این طرف در دو مرکزی به نام humber community Advice Services و Welcome House مشغولِ وظیفه میباشد و همچنان هفته یک روز مشغول تدریس زبان فارسی به کودکان میباشد.
نویسنده: مرضیه زاهدی.
ویرایش: نادرشاه نظری، 6 آگوست 2023