• افضلی نورالله (1349ش)

عالم دینی و فعال فرهنگی

نورالله افضلی فرزند اسحاق‌علی، فرزند غلام‌حسن به‌تاریخ 5/5/1349ش، برابر با 27/7/1970م، در آغیل گیروی قریه‌ گزکی چهل‌باغتوی پشی، در یک خانواده‌ی مذهبی به‌ دنیا آمد. بعد از سپری کردن دوران کودکی، درس‌ و مشق ابتدایی را از سن شش سالگی آغاز کرد و آموزش مقدماتی را در مدرسه آخوندی نزد پدرش خواند.

افضلی، تا صنف سوم در مکتب متوسطه‌ی چهل باغتوی پشی تحصیلاتش را ادامه داد که کودتای هفت ثور 1357 بوقوع پیوست و دروازه‌های معارف بسته شد. اما وی تا سن چهارده سالگی درس‌های دینی را در محضر پدرش و سپس در مدرسه دارالعلوم مهدیه‌ی مرکز جاغوری، در نزد شیخ عبدالصمد فیاضی از جودری، شیخ محمدامان فصیحی از تبقوس، شیخ امینی از سه پایه گردو، استاد محبی از غُجور، تا دوره‌ متوسطه و عالی فراگرفت.

نورالله افضلی با آمدن روس‌ها در افغانستان و جاغوری، از مرکز جاغوری (سنگماشه) نقل مکان کرده و ادامه‌ی درس‌هایش را نزد استادان دیگری مثل استاد برهانی (ده‌مرده) و استاد محمدحسن فیاضی چهل باغتوی پشی فراگرفته است.

افضلی، در کنار آموزه‌های علوم دینی، تحصیلات رسمی خویش را در رشته‌ی حقوق، در دانشگاه خاتم‌النبیین جاغوری، با کسب نمرات عالی از سال 1392 تا 1394ش، خوانده و از این دانشگاه فارغ شده است.

نورالله افضلی دو بار ازدواج کرده است که حاصل این ازدواج‌ها، خلیل الله افضلی، محمدامان افضلی، ضیاءالله افضلی، محمدتیمور افضلی، محمدمیرزا افضلی و دو فرزند دختر به‌نام‌های فایضه افضلی و فرخ افضلی می‌باشند.

وظایف رسمی

خدمت به‌عنوان آموزگار علوم دینی در مکتب متوسطه‌ی چهل باغتوی پشی 1371 الی 1400هجری شمسی.

خدمت به‌عنوان ملاامام قریه‌ی میسه، چهل باغتوی پشی، از سال 1372تا 1374 هجری شمسی.

خدمت به‌عنوان ملاامام منطقه ناوه‌ی بابه، از سال 1374 تا سال 1379هجری شمسی.

خدمت به‌عنوان ملا امام قریه‌ی توغلوغ چهل باغتوی پشی، از سال 1379تا 1388هجری شمسی.

خدمت به‌عنوان ملاامام قریه‌ آهنکشته‌ی چهل باغتوی پشی، از سال 1388 تا 1400ﻫجری شمسی.

در کنار فعالیت‌ها به‌عنوان ملاامام، در قریه‌های مذکور، ایشان به‌عنوان معلم علوم دینی، در لیسه‌ پسرانه‌ چهل‌باغتوی پشی نیز تدریس کرده است. اکنون ایشان به‌عنوان آموزگار علوم دینی در لیسه عالی همایون شهید، دشت برچی، جاده‌ شهید مزاری، ناحیه سیزدهم شهر کابل ایفای وظیفه می‌کند.

از مهم‌ترین کارهایی که افضلی انجام داده است، جمع‌آوری و نوشتن شجره‌نامه‌ مردم چهل باغتوی پشی، بر اساس یادداشت‌ها و همکاری‌های الحاج ملا اسحاق‌علی فاضلی پدرش می‌باشد. آقای فاضلی، یادداشت‌برداری و فیش‌نویسی روی‌دادهای تاریخی، روایات و شجره‌ی چهل‌باغتوی پشی را از سال 1345ش، شروع کرده وتمام اهالی چهل باغتوی پشی و اکثریت مردم پشی را جمع‌آوری نمود. وی شجره‌نامه را با خط خوش بازنویسی و مرتب کرده برای نسل‌های بعدی ترسیم و آماده ساخته است.

پس از اینکه نویسندگان دانشنامه‌ چهل باغتوی پشی از ماه دسامبر 2022 اقدام به تدوین و جمع‌آوری معلومات پیرامون دانشنامه نمودند، نورالله افضلی شجره‌نامه چهل باغتوی پشی را برای نسخه چاپی دانشنامه تنظیم و گردآوری کرد. چنانکه تمامی طوایف پشی و کلیه شاخه‌های تباری شجره‌نامه را در قالب صفحات دانشنامه طراحی نمود.

منابع: مرضیه زاهدی، مدخل قریه میسه.

نورالله افضلی

ترتیب و ویرایش: نادرشاه نظری، 24 جولای 2023

سهام:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *