عالم دینی
محمد ابراهیم ولد کلب حسین در سال 1292ش، در قریه مقصود، از توابع چهل باغتوی پشی بهدنیا آمد. ایشان پس از مراحل کودکی، به تحصیل درسهای دینی پرداخت و بهعنوان عالم دینی در چهل باغتوی پشی عرض اندام کرد.
ملا ابراهیم به قریههای مختلف چهل باغتوی پشی به ملایی پرداخت و در آنزمان که مکتب دولتی در منطقه نبود، یگانه مرکز سوادآموزی، مدارس دینی بود و ملا ابراهیم در طول حیاتش، چندین نسل را باسواد کرد و شاگردان زیادی را برای احکام و آموزههای دینی تربیه کرد.
ملا ابراهیم در میان چهل باغتوی پشی به صداقت در گفتار و اذان دادنِ بلند معروف است که صدای اذان او در بیشتر مناطق چهل باغتوی پشی شنیده میشد. چون آن زمان ساعت در میان مردم بسیار کم بود و در ماه رمضان که همگی روزه میگرفت، باصدای اذان ملا ابراهیم از صحرشدن و زمان افطاری اطلاع حاصل میکرد.
ملا ابراهیم اولین عالم دینی در چهل باغتوی پشی بود که دختران را به فراگیری سوادآموزی و آموزههای احکام دینی تشوق میکرد. از جمله حوا و زیبا، دختران خودش را بهعنوان تشویق مردم به فراگیری درسهای ملایی سالها در مدرسه تحت آموزش قرار داد و زیبا دخترش در حد یک شاگرد بلندخوان مکتب ملایی ترفیع مقام کرد. آنزمان در چهل باغتوی پشی مسجد بسیار اندک بود. اولین مسجد را شیخ محمد شریف، فرزند عطاالله، نواسه ظلال بیگ، از قریه قلدی افتتاح میکند که مسجد میانه است. (مراجعه شود به مدخل شیخ شریف درین کتاب) ملا ابراهیم شاگردانش را در خانه خودش جمع کرده آموزش میداد. مسجد مقصود در جوار خانه ملاابراهیم، چندین سال پس از وفات ملا ابراهیم افتتاح شد.
ملامحمد ابراهیم خارج از چهل باغتوی پشی، از جمله در «شب بخیر» نیز ملایی کرده است. از عالمان دینی چهل باغتوی پشی که شاگردان ملا ابراهیم بودهاند، میتوان از ملاابراهیم اولاد ساکن کویته و ملاغلام محمد آخوندی نام برد.
ملا ابراهیم دوبار ازدواج کرده است. چون از ازدواج اولش فرزند پسری به دنیا نیامد، حیات بیگم (مادر نادرشاه نظری) حوا (مادر امان زنگی) و زیبا (مادر محمد علم شاهجوی) سه فرزند دختری ایشان است.
از ازدواج دوم ملا ابراهیم، سه پسر بهنامهای چمن علی، عبدالحکیم و اسحاق علی و یک دختر بهیادگار مانده است.
ملامحمد ابراهیم در سن 69 سالگی و در سال 1361 درگذشت.
منبع: حکیم حسینی
نویسنده: نادرشاه نظری، 8 جون 2023