عشق و انتحار
رمان عاشقانه
این رمان در سال 2021، توسط انتشارات دانشگاه در کابل چاپ شد. تعداد تیراژ این رمان یک هزار نسخه و دارای 350 صفحه است. نویسنده این رمان نادرشاه نظری، این کتاب را در راستاری فرهنگ خشونتپرهیزی در افغانستان نوشته است.
رمان عشق و انتحار در تالار وزارت اطلاعات و فرهنگ رونمایی شد و تعدادی از شخصیتهای علمی و فرهنگی درین رونمایی شرکت کردند.
درین محفل رونمایی، گروهی از شخصیتهای علمی و فرهنگی، استادان دانشگاهها، وکلای پارلمان، فعالین جامعه مدنی، نمایندگان سازماهای سیاسی و احزاب، جمعی از کارکنان رسانهها و تعدادی از دانشمندان و فضلا حضور داشتند.
آقای طاهر زهیر؛ وزیر اطلاعات و کلتور. عبدالمنان شیوای شرق؛ معین نشراتی وزارت اطلاعات و کلتور. آقای افضلی؛ رئیس مالی و اداری وزارت اطلاعات و فرهنگ. بانو شاه گل رضایی؛ فعال سیاسی و نماینده پارلمان. آقای ذاکرحسین ارشاد؛ استاد دانشگاه. آقای قنبرعلی تابش؛ استاد دانشگاه. بانو تمنا توانگر؛ فعال فرهنگی و منتقد ادبی. امینه امید؛ فعال سیاسی و مجری محفل رونمایی کتاب. رضاکوهی؛ فرهنگی و آمر پولیس حوزه 13 شهر کابل و دیگر شخصیتها؛ حضور داشتند.
جمعی از شخصیتهای علمی و فرهنگی و شماری از فعالین اجتماعی و همچنان بخشی از سازمانها سیاسی و نهادهای فرهنگی مثل، آقای فرمولی؛ رئیس ائتلاف ملی جوانان همفکر افغانستان. حاجی محمد نعیم پرورش؛ رئیس روند نوین جاغوری. رضا ادا؛ عضو هیئت رهبری روند نوین. آقای رفعت جاغوری؛ معاون روند نوین. بانو فیاضی؛ یکی از اعضای فعال روند نوین. آقای ضیا سرآمد؛ معاون مجمع ملی تغییر نجات. علی رحمانی؛ مسئول کمیته فرهنگی مجمع ملی تغییر نجات و غیره از جمله اعضای فعال سیاسی، در برنامه حضور یافتند.
گزارش این رونمایی در مطبوعات افغانستان نیز انعکاس یافت. از جمله قسمت از آنرا در روزنامه ماندگار میخوانیم:
« در محفل رونمایی و نقد کتاب «عشق و انتحار»، اثر نادرشاه نظری، محمد طاهر زهیر وزیر اطلاعات و فرهنگ، شماری از فرهنگیان، وکلای پارلمان، استادان دانشگاه، نویسندگان و دانشجویان حضور داشتند.
محمدطاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ، ضمن نبریکی و نیکو خواندن کتاب عشق و انتحار گفت که وزارت اطلاعات و فرهنگ از کارهای فرهنگی حمایت میکند و ما صرف با فرهنگ میتوانیم به صلح، ثبات و امنیت دست یابیم. وی خاطرنشان کرد که فعالیتهایی را تحت عنوان توسعه فرهنگی راه انداختهایم تا صدسال فراز و فرود فرهنگ را بررسی کنیم.
کتاب عشق و انتحار رمانیست که مسایل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را حکایت میکند و آمیختهای از همه سبکها و مکاتب ادبی میتواند باشد.
عبدالمنان شیوای شرق، معین امور نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ در این همایش گفت که تحولی که در دنیای مدرنیته اتفاق افتاده است، بخش عظیم آن مدیون داستاننویسی است. به گفتۀ وی، درونمایه عشق و انتحار زیباست. از گویشهای شیرین هزارگی در این کتاب کار گرفته شده است. بازتاب زنان در این رمان بسیار زیباست. در داستان عشق و انتحار نگاه زن، نگاهی از چادری به جامعه است. محتوای داستان عشق و انتحار یک رویکرد رئالیستی و بازتاب جامعه افغانستان است.
در همین حال دکتر ذاکرحسین ارشاد، استاد دانشگاه ابن سینا میگوید که این کتاب، داستان نقیب و پلوشه، داستان زنده روزگار ما در حوزه فرهنگی جامعه ما در سطوح مختلف است.
همچنین قنبرعلی تابش، شاعر و استاد دانشگاه در این محفل گفت که یک رمان باید شالودۀ یک جامعه باشد و از این حیث این رمان توانسته ابعاد مختلف جامعه افغانستانی را پوشش بدهد.»
(روزنامه ماندگار، تاریخ نشر،18 دلو 1399)
رمان «عشق و انتحار» در سایتها و صفحات فیسبوکِ فرهنگیان نیز مورد نقد و معرفی قرار گرفت. مجموعه جلسات بحث و نقد و معرفی آنلاین نیز برگزار شد. از جمله :
- اسدالله شفایی، مترجم و پژوهشگر و مدیر اجرایی دانشنامه هزاره؛ از انگلستان.
- استاد رضانجفی، مترجم و کارشناس در حوزه ادبیات از آلمان.
- دکتر میرحسین مهدوی، نویسنده، منتقد ادبیات و شاعر؛ از کانادا.
- آیت الله محقق نسب، عالم تجدداندیشی؛ درحوزه فقه اسلامی از فرانسه.
- استاد نصرین مهرین، نویسنده و مورخ از آلمان.
- خانم مژگان ساغر، شاعر و نویسنده از آلمان.
- خانم شیما خدایار، فعال فرهنگی از اتریش.
- خانم مرجان اکبری، فعال فرهنگی از اتریش.
- دکتر حسین یاسا، نویسنده و فعال سیاسی از آلمان.
- آقای بازل نیکوبین، نویسنده و فعال سیاسی از ناروی.
- آقای پویان مقدسی، شاعر و نویسنده در حوزه ادبیات و داستاننویسی از اتریش.
- استاد قنبرعلی تابش، شاعر و فعال فرهنگی از افغانستان.
- خانم تمنا توانگر شاعر و کارشناس حوزه ادبیات از افغانستان.
- دکتر ذاکرحسین ارشاد، استاد دانشگاه از افغانستان.
- عبدالمنان شیوای شرق معین نشراتی وزارت اطلاعات و کلتور از افغانستان.
همچنان جمعی از تلویزیونها، سایتها و شبکههایی که با نویسنده مصاحبه کرده و رمان را معرفی کردهاند. مثل تلویزیون باهمِ آقای سیامک بهاری. تلویزیون امید، آقای پیکار پامیر در آمریکا، خانم انیتا شریفی. Afghanistan International Media، شبکه هزاره ورد، جاغوری نیوز، انجمن دانشجویان افغانستانیهای مقیم اتریش، IGASUS Interessengemeinschaft der afghanischen Schülerinnen und Studierenden، انجمن کودکان و نوجوانان اتریش، آقای Heinz Wagnerو جمع کثیری از خوانندگان و کارشناسان حوزه ادبیات، در معرفی رمان عشق و انتحار سهم فعال گرفتند.
رمان عشق و انتحار توسط خانم زهرا مهرجویی به صوتی بدل شد. فایل صوتی این رمان در تلگرام و یوتیوب انتشار یافته است.
گردآوری گزارش: ن. نظری، 22 می 2023