• ساکنان شهر هرات از چهل باغتوی پشی

گزارش مختصر از نفوس و وضعیت مردم چهل باغتوی پشی در هرات.

ساکنان چهل باغتوی پشی، از سال ۱۳۵۳برای اولین بار، با خرید زمین‌های زراعتی در قریه «رزشک» مربوط ولسوالی انجیل که در ۱۲ کیلومتری غرب شهر هرات موقعیت دارد، ساکن گزین شدند. در سال 1383شهرک جدید سعادت که در ۵ کیلومتری غرب شهر هرات می‌باشد، توسط حاجی محمد انور رضایی تاسیس شد و خریداران زمین، از نقاط مختلف هزارجات گرد آمدند و در آنجا مسکن گزیدند. هم اکنون اکثریت مردم چهل باغتوی پشی، در سه محل شهر هرات ساکن است:

۱- رزشک: حدود ۱۱ خانه که دارای ۵۲ نفر مرد و ۴۴ نفر زن جمعا ۹۶ نفر می‌شود که بیشتر مردم، مصروف مالداری و زراعت هستند.

۲- شهرک سعادت: تعداد خانواده ۴۵، مردان ۱۷۵ و زنان ۱۶۵. جمعا ۳۴۰ نفر زندگی می‌کنند.

    مردان شهرک سعادت، بیشتر شأن در کشور ایران مصروف کارگری و تعدادی هم مشغول دکانداری و کارهای آزاد می‌باشند. امکانات آموزشی و رفاهی شهرک سعادت تا حدی محدود می‌باشد.

۳- شهرک المهدی جبرییل این شهرک در ۸ کیلومتری شهر هرات و جز از نواحی ۹,۱۲و ۱۳ شاروالی می‌باشد. این شهرک، عمده‌ترین محل زندگی هزاره‌هاست و مردم چهل باغتوی پشی نیز از سال ۱۳۸۲ساکن اینجا شده‌اند. تحول جدید سیاسی که در کشور رونما گردید، مردم مشغول خرید زمین شده درین شهرک جابجا شد. جمعیت آن به تعداد 60 خانوار، مردان۲۳۰، زنان۱۹۵، جمعاً ۴۲۵ تن نفر هستند.

تعداد نفوس مجموعی: ۱۱۶ خانواده ، ۴۴۲ مرد، ۴۱۹ زن که جمعا ۸۶۱ نفر می‌باشند.

مردم چهل باغتوی پشی درین شهرک، تعدادی به دکانداری، جمعی در رفت و آمد به ایران و تعدادی هم مصروف کارهای آزاد و مشغول امور فرهنگی و آموزشی می‌باشند. وضعیت آموزشی و رفاهی شهرک جبرییل تا حدودی قناعت بخش بوده که حدود ۶ مکتب دولتی و ۱۵ مکتب خصوصی در این شهرک وجود دارد.

معرفی بزرگان و متنفذین مردم ما در هرات:

۱- حاجی محمد انور رضایی از جمله موسس و بنیانگذار شهرک سعادت می‌باشد. ایشان در سال ۱۳۸۳ بعد از برگشت از کشور ایران، در هرات ساکن شده با طرح ریزی شهرک سعادت، تعدادی زیادی از مردم هزاره در آن ساکن گردید و از جمله بزرگان مردم ما در هرات می‌باشد.

۲- مرحوم خلیفه عبدالمومن اوقی، از ریش سفیدان و متنفذ قومی ما در هرات بود که در سال ۱۳۸۸ در شهرک جبرییل ساکن شد و ایشان در قسمت تاسیس اتحادیه بزرگ پشی در هرات تلاش‌های فراوان نموده، سرانجام اتحادیه سرتاسری مردم پشی در هرات را تأسیس نمود. ایشان در سال ۱۳۹۷ درگذشت.

۳- حاجی عبدالخالق عالمی. ایشان قبل از هرات در هلمند ساکن بوده و از جمله تاجران موفق در آن شهر بود. وی در سال ۱۳۹۳ در هرات ساکن شد و به پیشبرد امورات تجارتی پرداخت. ایشان مسولیت اتحادیه پشی در هرات را به‌عهده گرفت و درین راستا نقش اساسی ایفا کرده نقطه وصل مردم پشی در هرات بود. حاجی عبدالخالق در سال ۱۳۹۹ وفات نمود.

۴- مرحوم انجیر موسی خان که از جمله بنیانگذاران معارف در جاغوری چهل باغتوی پشی بود، در سال۱۳۹۳در هرات ساکن شد. او در مدت عمر پربار شأن در هرات، ضمن انجام وظیفه رسمی در ریاست ترانسپورت ولایت هرات، از جمله بزرگان و متنفذین مردم ما در هرات بود. ایشان در قسمت هماهنگی مردم چهل باغتوی پشی با سایر مردم جاغوری و غزنی نقش، ارزنده انجام داد. انجنیر موسی خان موفق به تشکیل شورای عمومی مردم غزنی در هرات شد که سرانجام در اواخر سال ۱۳۹۷ در هرات وفات کرد. (مراجعه شود به مدخل انجنیر موسی خان حیدری)

۵- محمد شریف رضایی، فرزند قادرعلی، فارغ التحصیل رشته ساینس دانشگاه هرات. ایشان در سال ۱۳۸۹ بعد از فراغتِ دانشگاه، در هرات ساکن شد و ضمن فعالیت‌های فرهنگی در هرات، مکتب خصوصی بنام «سازندگان فردا» را در سال ۱۳۸۳ در جبرییل تأسیس کرد. وی زمینه آموزش معیاری را برای حدود ۸۰۰ تن از دانش‌آموزان و زمینه اشتغال و کار را برای بیش از۳۰ تن از ذکور و اناثِ فارغین دانشگاه‌ها در این موسسه تعلیمی فراهم ساخت. ایشان اکنون شعبه دوم این مکتب را تأسیس کرد و عملا مصروف فعالیت‌های فرهنگی و آموزشی می‌باشد.

وضعیت اقتصادی مردم ما در هرات:

اکثریت مردم تقریبا ۹۵ فیصد شأن دارای خانه شخصی و متباقی شأن در خانه کرایی یا گروی زندگی می‌کنند که از نظر اقتصادی بیشتر در سطح متوسط قرار دارد.

جمع‌آوری معلومات: محمد شریف حسنی، پسر محمد حسن و محمد شریف رضایی پسر قربان، مسئول و موسس مکتب خصوصی سازندگان فردا در هرات.

ویرایش: نادرشاه نظری، 30 می‌2023

سهام:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *