• دکانداران میسه

پیشینه تجارت محلی

تجارت در قریه میسه از گذشته‌های دور به شکل ابتدایی وجود داشته است. در اول به دلیل عدم موجودیت و یا قلت پول؛ جنس با جنس تبادله می‌شده که آنرا در اقتصاد معامله پایاپای هم می‌گوئیم. اجناس مهم ارزشی در قریه میسه تخم مرغ، سنگ رشته و قروت بوده که تجاران در بدل جنس از مردم جمع‌آوری کرده و در بازارهای عمومی به فروش می‌رساندند. در کنارِ اینها میوه‌های خشک چون کشته و بادام نیز در بدلِ اجناسِ دیگر تبادله می‌شد.

از قدیمی‌ترین دکانداران قریه میسه از بوستان‌علی ماله که معروف به «خلق آباد» بود نام‌برده می‌شود که در قریه ماله صاحب دکان بوده است. گزارش‌های از دکانداری وی موجود است که در دکانداری خیلی با مردم سخت نمی‌گرفت و گران‌فروش هم نبود به همان دلیل دکانداری وی دیری هم دوام نیاورد.

از دکانداران موفق و معروف دیگر قریه میسه میتوان از عوض‌علی فرزند غلام‌علی مشهور به عوض زوار نام برد که ایشان یکی از پیش کیسوتان تجارت کوچک در چهل باغتوی پشی در دوران خود بوده است. موصوف در سال 1311 ﻫ. ش/۱۹۳۲م، در قریه ماله چشم به جهان گشود و از جمله دکانداران قدیمی چهل باغتوی پشی بود که ابتدا تجارت کوچک یا همان دکانداری را در خانه خود درقریه شروع کرده بود. مواد اولیه را از شهرغزنی و یا مرکز جاغوری برای مردم قریه جات چهل باغتوی پشی وارد نموده و درهمان دکان که درخانه خود ساخته بود؛ به فروش می‌رساند.

در حدود سال‌های 1350 ﻫ. ش/۱۹۷۱م تجارت کوچک خودرا انکشاف داده درمرکز جاغوری یعنی سنگماشه و بازار چهل باغتوی پشی همرای خان محمد زاهدی و محمد ایاز زاهدی تجارت بزرگتری را راه اندازی نمود که در مدت کوتاه تجارت شان گسترش یافت، اما از دست دادن دو شریک تجاری وی در یک حادثۀ ناگوار تجارت مشترک آنها را از هم پاشید و مجبور شد تا به تنهایی به تجارت خود ادامه دهد. (به مدخل خان محمد میسه رجوع شود)

بعد از یک مدت کوتاه عوض زوار مسئولیت دکانداری را به پسرش نصرالله سپرد. آخوند نصرالله فرزند مرحوم عوض زوار متولد سال 1352 ﻫ. ش/۱۹۷۳م، در قریه ماله چهل باغتوی پشی می‌باشد. وی به اثر تشویق پدر تحصیلات خودرا در علوم دینی از مسجد قریه آغاز نمود، ابتدا درمسجد و بعد درمدرسه تا سطح مراح و زنجانی نزد استاد فیاض درس خواند. بعد از آن شغل پدری را ادامه داده ابتدا دکانداری را در سنگماشه پیش می‌برد، بعد از چند سال کار و تجربه از آنجا به بازار چهل باغتوی پشی نقل مکان نمود. در مدت کم روش دکانداری شان مورد پسند مردم واقع گردیده و باعث شد تا شیوه تجارت و دکانداری در بازار چهل باغتوی پشی بهتر گردد. دکانداران با الگوبرداری از ایشان در کارشان تغییرات چشم‌گیرآوردند.

آخوند نصرالله از سال 1378 ﻫ. ش/۱۹۹۹م به این‌طرف مشغول دکانداری در بازار چهل باغتوی پشی بوده و درسال‌های اخیر در کنار دکانداری برای حل مشکلات مردم و مشتریان خود، کارحواله داری را نیزشروع کرده است.

همزمان با دکانداری عوض زوار، افغان‌علی نیز از جمله دکانداران معروف قریه و منطقه در بازار چهل باغتوی پشی بود. از دکانداران دیگر نیز میتوان از حاجی قربان‌علی که یک دورۀ از زندگی خود را مشغول دکانداری در بازار چهل باغتوی پشی کرد، یاد آور شد. محمد ایوب علی‌زاده نیز تقریباً اکثریت دوران زندگی‌اش را به دکانداری سپری نموده است.

آخوند نصرالله، محمدایوب‌علی‌زاده، احمدعلی ماله، رحمت الله فرزند حاجی‌اسحاق، حاجی‌آصف زاهدی، محمدعارف قمبری، حفیظ الله قمبری وغیره از جمله دکانداران فعلی قریه میسه می‌باشند.

نویسنده: مرضیه زاهدی

ویرایش: نادرشاه نظری، 11 جولای 2023

سهام:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *