فعال اجتماعی
حاجی صمدعلی فرزند محمد کاظم، در سال 1292 در قریه مدگ، از توابع چهلباغتوی پشی بهدنیا آمد. پس از سپری کردن مراحل کودکی، وقتی زندگی مستقل تشکیل داد، بهعنوان یکی از شخصیتهای اجتماعی و مذهبی چهل باغتوی پشی تبارز کرد و به حاجی صمد معروف شد. ایشان بهعنوان یک شخصیت خیرخواه منطقه، همیشه کسانی را که به خانهاش جهت درخواست کمک مراجعه میکرد، دستِخالی بر نمیگرداند. اما در سال 1349 که در افغانستان قحطی همهگیر فرارسید و به سال بنگلهدیش معروف شد، حاجی صمد دیگر چیزی در بساط نداشت که مردم را کمک کند. بناً حس همدردی به مردم، روح و روان او را آرام نمیگذارد و در ایام برفباری شدید، روانه خانه حاجی عیدمحمد چهل باغتوی اوقی میشود.
پس از یک سلسله گفتگو، حاجی صمد، حاجی عیدمحمد را راضی میکند تا به او پول قرض بدهد که مردمش را ازین گرفتاری و مخمصه خلاص کند. حاجی عیدمحمد قانع میشود و حاجی صمد در آن سال قحطی، با پول قرض برای مردم مواد غذایی میخرد و آنها را از گرسنگی نجات میدهد.
مورد دیگری از همکاری حاجی صمد، درباره محمد محسن مدگ بوده است. بقول سلمانعلی پسر حاجی صمد، وقتی محمد محسن مدگ را مردم قریهدار انتخاب میکند، محمد محسن بخاطر نداشتن استطاعت اقتصادی، قریهداری را رد میکند، اما حاجی صمد به ایشان قول میدهد تا کلیه هزینه را، اعم از مصارف غذای مهمانان و علوفه حیوانات متقبل شود، اما با این وجود محمد محسن نمیپذیرد.
حاجی صمد در سن 85 سالگی وفات میکند. از ایشان دو پسر بنام سلمانعلی و استاسلطان بهیادگار مانده است. پسر دوم ایشان استاسلطان در هالند فوت میشود و پسر کلان ایشان حاجی سلمان علی در قید حیات میباشد.
منابع: دادههای اطلاعاتی، حاجی سلمانعلی.
فرستنده: داوود یوسفی
نویسنده: نادرشاه نظری، 22 مارچ 2023